Scenariul: Constantin Stoiciu. Imaginea: Florin Mihăilescu.
Cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu Matei, Florina Cercel, George Constantin, George Mihăiță, Marin Moraru. Durata: 90 min.
Film de actualitate, meditație pe tema conflictului între generații și a integrării tineretului în societatea socialistă, în a cărei ideologie nu e tentat să mai creadă. Filmul exploatează o tensiune de mentalități: cea dintre tineretul neangajat politic și dezorientat, și o generație adultă care a supraviețuit ”obsedantului deceniu” și, de voie, de nevoie, continuă să își asume comandamentele epocii.
Accentele de free cinema lasă în umbră calofilismul binecunoscut al regizorului, pe care îl regăsim, cît de cît, în decorurile aristocratic-obosite ale locuințelor (apartamentul părinților lui Filip, chiar și garsoniera închiriată de iubita acestuia, casa lui Anghelescu), fără ca acestea - în primele două cazuri - să fie puse în legătură, însă, cu profilul rural-scăpătat sau proletar al personajelor, și fără ca elementul scenografic să joace un rol important, ca în alte filme ale lui Pița.
Nu întîmplător, povestea filmului rimează destul de bine cu cea din ”Diminețile unui băiat cuminte” (regia: Andrei Blaier, 1967, cu Dan Nuțu în rolul principal), scrisă de același scenarist, film care s-a bucurat în epocă de un succes similar.
Proiecție comentată, în cadrul cursului de cultură și educatie cinematografica ”Dan Pița între estetic, politic și metafizic”.
Bilete și înscrieri, pe situl Universității Dalles: https://www.dalles.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu