Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

miercuri, 15 mai 2019

Calul troian al bancomatelor biometrice


Bancomatele biometrice, spre deosebire de cele clasice (care citesc doar cardul bancar) funcționează cu carduri biometrice, identificând și deținătorul cardului, după datele biometrice. În România, slava Domnului, nu au apărut, dar în alte locuri din lume sistemul se experimentează (în lumea arabă, în unele țări din Asia, în unele orașe din Rusia, în țări în curs de dezvoltare).

Iată niște bancomate de tip nou din Sankt-Petersburg, numite „ale fiarei” de către autorul filmării de mai jos, pe care am descoperit-o întâmplător și al cărei titlu te face să-ți treacă fiorii: "Noile bancomate pentru imprimarea peceții fiarei" Новые банкоматы для нанесения метки зверя (изотопной). Să fie? Să nu fie? Hai să vedem!



Spre deosebire de bancomatul clasic, dotat cu cititor de card, tastatură pentru parolă și cutia simplă de ridicat banii, noile bancomate sunt mult mai sofisticate și par să ascundă un arsenal de arme secrete, care, crede comentatorul, ar putea fi folosite pentru „pecetluirea” clienților. 
Comentatorul atrage atenția asupra camerei de recunoaștere facială și a oglinzii înguste de deasupra ei, a cărei funcție e neclară, fiind făcută parcă - crede el - să ascundă ceva ("aparatul de pus pecetea?" - se intreabă el, după care tot el asertează că "acest tip de aparate nu face asemenea marcări!"). Folclor tehnologic? Nesiguranță? Anxietate? Toate laolaltă! Doar oare o asemenea tehnologie agresivă, lansată pe piață fără explicații detaliate, nu îndeamnă tocmai la această confuzie? Vrea cineva să creeze special confuzie și anxietate? Oare de ce? 

Normal era ca toate aceste noutăți high--tech, dacă tot îi musai pentru unii să apară, să nu fie aruncate ultimativ maselor, ci să aibă explicații clar și vizibil afișate, care să-l lămurească pe utilizatorul și așa copleșit de tehnologia făcută să-i ia ochii și să îl lase fără replică. Dar modul superior de livrare a acestei tehnologii pare conceput special spre a inhiba și umili o populație, a cărei ignoranță în tehnica de vârf este cunoscută și crește rapid, odată cu avansul tehnologiei. 
Mai mult, cutia de ridicat bancnotele a atm-ului din Petersburg a fost mutată înspre interiorul aparatului și a devenit mai sofisticată, dotată cu un sistem emițător de raze, indicat de comentator, raze care cad (oare de ce?) pe dosul palmei celui care ridică banii.  



Acest mod de funcționare este confirmat de un bancomat din China, lansat încă din 2015, cum relatează The Telegraph, al cărui demo este postat cu mândrie pe net: World's first facial recognition ATM put in use in China. Acesta are aceleași caracteristici ca cel rusesc.


În principiu, cardul bancar biometric stochează date personale biometrice: amprentele degetelor, o fotografie 3D, eventual scanarea irisului, eventual amprenta vocală (adică o mostră de voce). Acestea sunt prelevate o singură dată de către bancă, la emiterea cardului, cu acordul acestuia. Totuși, bancomatul biometric din clip pare să facă mai mult decât atât în relația sa fizică cu clientul. 

Paranoia acestor măsuri de supra-securizare denotă frica patologică de oameni a celor care pretind și inventează aceste măsuri, frică ce se camuflează sub pretextul securizării și simplificărilor procedurale a relației cu clienții, adică cu populația. O populație considerată principial ca potențial inamic, ca potențial infractor și tratată ca atare.


___________________________
Citiți și: „Pecetluirea izotopică” (noi tehnologii biometrice de pecetluire)

Niciun comentariu: