Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

sâmbătă, 5 august 2017

Impostura din arta monumentală, oglindă a celei politice: cazul Bolborea



Articol apărut pe platforma activenews / 4 august 2017.
În mai puțin de 12 ore, numai pe acest blog (excluzând, deci, accesările de pe activenews), articolul a cumulat 1045 de vizualizări. Mulțumesc cititorilor!

Motto: „Oamenii simpli înțeleg mai bine decât cei cultivați sensul imaginilor. Vorbirea imaginii e mai complexă și mai directă decât cea a cuvintelor” (Sf. Ioan Gură de aur)

Monumentul Marii Uniri și trofeul Brâncoveanu, sculptor: Ioan Bolborea
Presa a vuit de indignare referitor la proiectul monumentului Marii Uniri, pe care sculptorul stipendiar Ioan Bolborea ar urma să-l implanteze într-o piață publică a Bucureștiului. Acreditat de mai mulți ani, dar încă nerealizat, monumentul a fost propus spre dezbatere publică, stârnind o furtună de proteste și comentarii extrem de ironice și acide, venite de la cititori „mult mai deștepți, mai cu bun gust și mai instruiți decât ei”; adică decât finanțatorul (Primăria capitalei), cu tot cu juriul obscurului concurs care a acreditat proiectul, și cu tot cu artistul.

Este vorba de un monument futuristico-virusologic-expresionist, dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, eveniment major pentru identitatea națională, așteptat cu speranță și înfrigurare de toată suflarea românească, pe care urmează să-l sărbătorim în 2018. Dar ce speranțe, înfrigurări și elevații ale spiritului național ne provoacă monumentul lui Bolborea, pentru care Primăria capitalei e pe cale să verse o grămadă de bani? 
 
Este vorba de o sferă de dimensiuni uriașe cu vilozități, inspirată – declară cu nonșalanță artistul – de un cactus și care, în opinia sa, ar trebui să sugereze („ca cactusu’ în cultura română” - sic!) sentimentul unității naționale! De fapt, sfera de inspirație botanică sugerează, la fel de bine – spun comentatorii – , un virus văzut la microscop („că suntem o nație virusată de peste 25 de ani, acum avem și statuia potrivită!”, spune un comentator), un ochi de muscă, o „varză, că suntem vai de capul nostru”, sau ciuperca numită bășica de tabac, necomestibilă, aia pe care dacă o calci, iese fum și nu rămâne nimic. Chiar așa: „un nimic fără nici un aspect și fără un concept, lipsit total de simț artistic”, spune un comentator, ca răspuns la dezbaterea publică de pe hotnews, intitulată Vi se pare reprezentativă statuia de 50 milioane lei pentru Marea Unire ce va fi amplasată în București?” 

Parcă e blestemat... Nu-i poate opri nimeni pe mizerabilii ăștia să umple piețele cu operele sculptorilor Ion Bolborea, Alexandru Ghilduș... Niște monștri hidoși apar pe unde nu te aștepți... Aripile de la Piața presei sunt de-a dreptul amenințătoare, țeapa cu cartof din Piața Palatului e caraghioasă, căruța din fața Teatrului Național parcă ar fi încărcată cu zombi, Aleea trandafirilor din parcul Herăstrău are în mijloc o rotondă cu capete uriașe de politicieni care mai degrabă înspăimântă privitorul... Un kitsch uriaș propagat de INCULȚII care au ajuns să decidă în materie de artă... pentru care o operă de BRÂNCUȘI e prea scumpă și nu merită s-o avem” - observă cu tristețe un comentator tot de pe hotnews, atent la istoria recentă și la fenomenul artei monumentale, mai mult decât jurnaliștii care scriu despre ele. 
 
Mie îmi place: seamănă cu un iglu. Peste ani și ani lumea se va obișnui: - Unde ne vedem? - La iglu... Dar parcă mai bine seamănă cu un cort de papuași, am putea muta parlamentul înăuntru. Coliba parlamentului, simetric față de casa poporului. In cazul ăsta bucureștenii din piața Alba Iulia vor avea nefericirea la locuiască „la Papuași””, comentează fatalist-mucalit un alt anonim pe hotnews. 
 
Internetul e plin de comentarii care mai de care mai savuroase și inteligente despre funcționalitatea prezumtivului monument, care numai la patriotism și coeziune socială nu te duce cu gândul. După cum se vede – căci glasul anonimilor adevăr grăiește! - , proiectul sculpturistic este bogat în sugestii, care mai de care mai hilare și ireverențioase, însă numai spirit unionist și demnitate națională nu sugerează. 
 
"Caragialiana"
Dar care din monumentele cu care Ioan Bolborea a fericit spațiul public al capitalei și al provinciei României inspiră așa ceva? Și acestea nu sunt puține! Spilcuim din portofoliul „maestrului”: în București,
în faţa Teatrului Naţional, grupul statuar „Căruţa cu paiaţe” dedicat lui I.L. Caragiale, un alai de veseli saltimbanci însoțiți de marele dramaturg, plantat sacrileg pe locul unde s-a vărsat sânge nevinovat în decembrie 1989 și la mineriadele din anii ‘90, loc de unde crucifixele comemorative au dispărut fără veste; o ditamai statuie a lui A.I. Cuza mergând (una din multele din București), în fața parcului omonim, și un bust al lui Caragiale, părând în stare de ebrietate, tot acolo; piesa simbolică „Vioara spartă” din Piaţa Universităţii; monumentul Infanteriei din Parcul Kiseleff (unul din cele mai inspirate); la Arad, monumentul Reconcilierii sau Revoluţiei Române de la 1848; la Alba Iulia, monumentul „Horea, Cloşca şi Crişan”; la Slatina, o statuie a lui Eugen Ionescu. Deci, numai personalități și momente de mare rezonanță ale culturii și istoriei române, modelatoare de identitate națională! 
 
Un Caragiale beat criță
Sculptorul răsfățat de forurile publice mai realizează, tot la comandă, statui de mai mici dimensiuni, pe post de trofee pentru festivaluri și concursuri de rezonanță națională. Printre acestea, statuia voievodului martir Constantin Brâncoveanu, sugerând un Brâncoveanu decrepit, în transă dementă, absolut sinistră și mistificatoare, în duh și în literă, a uriașei persononalități istorice – și nu o spun doar eu, ci și o mulțime de comentatori. Oligofrenica statuetă reprezintă trofeul prestigioaselor Premii Brâncoveanu ale Fundației Alexandrion, decernate (conform logo-ului) „în onoarea valorilor culturii române” - ce grav sună aceste cuvinte și cum se bat ele ca nuca-n perete cu aerul circăresc-blasfemiator al statuetei! 
 
Una din metehnele invariabile ale Ioan Bolborea este supraelongarea și emacierea expresionistă a trupurilor, inclusiv a degetelor și membrelor personajelor (à la Alberto Giacometti – model ales neinspirat pentru arta monumentală), indiferent de constituția reală a acestora, și imprimarea, prin aglomerarea de tușe groase de materie brută, a unei laxități corporale sugerând relaxarea extremă, până spre degenerescență, radical opusă atributelor eroismulului, virilității, personalității exemplare, pe care monumentele respective ar trebui să le reprezinte. Opțiunea pentru un expresionism de acest fel este nejustificată, căci personajele reprezentative ale lui Giacometti (ca celebrul „Omul care merge”) sunt generice, exprimând angoasele omului contemporan, iar nu personalități istorice concrete. Pe când la Bolborea formalismul expresionist a devenit un simplu reflex fără legătură cu subiectul, un manierism acceptabil în sculptura de atelier, însă impardonabil în arta istorică monumentală. Una e să-i faci pe Cioran relaxat, iar pe Caragiale, lungit, mai să lunece de pe scaun (ca în ludicul grup statuar din Piața Universității) și alta e să-i faci pe A.I. Cuza sau pe domnitorul Brâncoveanu la fel ca pe Cioran! 
 
O temă artistică neasumată este un fals, iar folosirea banului public pentru realizarea unui fals e o impostură. De altfel, la întrebarea unei bloggerițe „De ce atâtea monumente istorice? Ești (sic!) pasionat de istorie?” dintr-un interviu pentru blogul artapringauracheii.ro, artistul declara nonșalant: „Eu nu m-am gândit niciodată la început că voi face monumente... Așa a fost să fie. A fost șansa mea, o șansă istorică, așa au fost vremurile”. Răspunsul explică foarte multe, poate, chiar totul, și pune clar diagnosticul pe monumentalistica oportunistă, negândită și fără substanță a lui Bolborea, chiar cu mâna artistului! 
 
Așadar, chestiunea nu constă în bani, cum stipulează cu fals patos comunisto-capitalist (ascunzând, de fapt, ignoranța în materie) jurnaliștii de pe bloguri și tabloide. E normal ca arta monumentală să coste, dar e imperios necesar ca ea să existe, pentru modelarea spațiului identitar colectiv. Ceea ce contează este calitatea acesteia, care constă nu doar în nivelul artistic, ci în relevanța ei pentru identitatea națională, în capacitatea ei inspiratoare și, nu în ultimul rând, în accesibilitatea ei (modernismul și postmodernismul neexcluzând accesibilitatea și democrația artistică, adecvat înțelese!). Dar o artă monumentală jemanfișistă, bășcălioasă față de valorile pe care le evocă, se anulează pe sine. 
Trofee "Brâncoveanu" caricaturizând semnul crucii
 
Căci „maestrul” Bolborea nu realizează pisoare duchampiste pentru propriul atelier&orgoliu sau pentru simeze obscure, pe care le văd câteva zeci sau sute de fani, ci monumente de interes public, care ar trebui să exprime frământările și idealurile unei nații! Dar ajunge oare „maestrul” la esența acestor valori colective, când din tot ce face și declară în public se vede că, în cel mai bun caz, le ignoră, dacă nu chiar le disprețuiește, considerându-le, cu superficialitate și snobism, „comuniste”? (Vezi același interviu de pe artapegauracheii.ro, în care I.B. identifică arta monumentală „mai înflăcărată și mai cu tematică” drept comunistă, ignorând cu seninătate paginile cele mai strălucite ale artei monumentale din antichitate până la constructivism, abstracționism și arta contemporană).
Arta monumentală nu e artă de laborator, ci trebuie să îmbine subiectivitatea artistului cu idealul comunității căreia i se adresează. Dacă marea masă a populației unei țări sau a unui oraș nu se regăsește într-un edificiu care îi este dedicat ori, mai grav, se simte insultată de acesta, edificiul își pierde funcția socială și, astfel, este nul și din punct de vedere artistic! 
 
Și te mai miri că li se rupe unora (limbajul e inspirat de monument) de Marea Unire? Miserupismul ăsta (adică nepăsarea față de temă, pe românește: nesimțirea) se citește din proiect! Ioan Bolborea a împânzit Bucureștiul și România de monumente făcute la comandă, care mai de care mai sinistre și neispirate. O dovadă că improvizatele comisii de experți, invitate de forurile publice să arbitreze concursuri făcute de ochii lumii (după cum tot „maestrul” declară în același interviu), nu fac distincția între obiectul artistic în sine (care e suficient să placă mușchilor artistului și să-i satisfacă piticii) și monumentul de utilitate publică: acesta nu e suficient să satisfacă piticii artistului, ci trebuie să-i mai satisfacă si pe cei ai demosului, de care artistul Bolborea se scârbește! El a uitat că marea artă, indiferent de stil, înseamnă astăzi esență, putere de sugestie și simplitate, iar capodopera trebuie să realizeze joncțiunea, iar nu separația dintre elite și mase
 
In alte țări, de la un capăt la altul al Europei (dar și în restul lumii), acest lucru se poate! E o plăcere a tuturor turiștilor, indiferent de nație și nivelul de instruire, să se fotografieze lângă monumentele, clasice și moderne, din Barcelona, Londra, Roma, Paris, Belgrad, Praga, Sankt-Petersburg, Erevan, devenite emblematice pentru respectivele urbe. E o mândrie a cataloagelor de artă, a ghidurilor ilustrate și a albumelor turistice să le aibă între filele lor; e o mândrie a restauratorilor să participe, la nevoie, la restaurarea lor; e o mândrie a cetățenilor respectivelor urbe să se simtă trezorierii și beneficiarii unor asemenea tezaure, pentru apărarea cărora, la nevoie (ca în cazul blocadei Leningradului), sunt în stare să-și dea viața. Toate astea înseamnă iubire, patriotism și demnitate națională, inspirate de monumentele de artă urbană, mai precis, de densitatea mesajului ideatic transmis de acestea. Sunt fapte și sentimente reale, nu vorbe. Cine, însă, se poate mândri cu monumentele de azi ale Bucureștiului, care, în exclusivitate, mai degrabă ne rușinează? Cine își va pune măcar un deget în joc pentru „cactusul marii uimiri”, etichetat pe forumuri cu cele mai rușinoase cuvinte, de care, cum declară anonimii comentatori, lumea ar fi fericită să scape mai repede? Poate, sponsorii?! Poate, doamna primar?! Ori domnul Pavel Șușară, unul din promotorii artistului? Hai, să fim serioși! Răspunsul la asemenea iluzii este grimasa miserupistă a lui Caragiale, cel în ipostază nevertebrată, din coșmarurile călduțe ale lui Bolborea! 

___________________________________________________

 

Îi mulțumesc reputatului critic și istoric de artă Alexandra Titu, care a susținut printr-un comentariu extrem de binevenit la postarea de pe pagina mea de feisbuk prezentul demers; pe care îl completez cu observațiile domniei sale: 

 

Trebuie sa acceptăm ca țara are nevoie de monumente, nu de rateuri "artistice". Avem suficienți sculptori de talie universală care își pot asuma sarcina de a crea monumentele de care este cu adevărat nevoie. Remarc cu indignare că după '90, în afara monumentului Revolutiei de Paul Neagu și de câteva opere de artă de dimensiuni non-monumentale (din parcul de sculpturi Jecza, monumentele lui Ingo Glass, Sfântul Gheorghe al Silviei Radu, monumentul lui Traian al lui Vasile Gorduz și câteva lucrari excepționale din taberele de sculptură), nu avem nici un monument cu adevărat, iar unele dintre erorile plastice considerate monumente și dedicate unor evenimente sau comemorării unor personalități sau concepte (regalitatea), nu fac decât sa submineze și, de fapt, să distrugă ideea de monument și, evident, să contribuie la degradarea gustului public. Mai semnalez că evenimentele dedicate marilor sărbători sau concepte, cum este centenarul Unirii, sunt necesare, dar ele nu substituie monumentul, semnul plantat împotriva timpului, ca reper al memoriei colective” (Alexandra Titu, 4 august 2017)
 

16 comentarii:

Mihai FLOAREA spunea...

Nu-mi place proiectul „cactus” pentru aniversarea din 2018. Oare nu mai sînt și alte propuneri?
Sculptura realizată pînă acum de dl Bolborea nu mă emoționează, nu mă inspiră, nu mi se pare demnă de admirație ori de comentarii. Dacă totuși scriu următoarele rînduri despre ea, o fac în silă: este o viziune stranie, aproape coșmarescă. De un coșmar vrei să scapi cît mai repede, necum să-l retrăiești!

Anonim spunea...

Doamna (tovarase) Dulgheru,
de ce sunteti asa de rea si versata in a scrie?
Despre care arta europeana vorbesti? Cea din Europa sau cea din Leningrad?
Ati vazut cumva in Leningrad ceva asemanator cu muzeul Guggenheim din Bilbao? Ati vazut cumva in Berlin Monumentul Holocaustului sau muzeul Evreiesc, ati savurat vreodata monumentalele fiare ruginite ale lui Serra sau Chillida? etc.
Daca nu vedeti monstri sprijiniti in Palos nu aveti emotii si nici inspiratii de tip vizual? Cine va plateste sa tineti cultura Romana la marginea marginilor doar scriind antagonic? Nu sa incumetat nimeni in afara de Bolborea sa isi asume resonsabilitatea acestui monument si chiar in ceasul al 12 lea de-al de dumneavostra incercati sa vaduviti aceasta natiune tanara, Romania de unicul gest al unirii sale.
Repetati din nou gresala care a lasat Romania vaduvita de Brancusi impestritandu-ne doar cu numele lui?
Poate ca Bucuresitul nu ar fi locul ideal al vreunui monument al Marii Uniri, vointa spre aceasta fapta izvorand din alte meleaguri.
Si nici Tarkovski nu ar fi facut cea ce a facut ascultand criticile dumneavoastra venite de la "Partid"

fara nici o stima si constient ca nu veti publica acest text
Christian Fiu al Cactusului

Victor Roncea spunea...

Excelent comentariul! Bolborea se mai si plangea ca nu e sarbatorit centenarul Marii Uniri cum trebuie... adica cu monstruozitatea lui infipta in creierul bucurestenilor. Nu se mai satura de bani!? Cui trebuie sa dea "dreptul"? Sa-i fie rusine!

Cristian Popp spunea...

Adevarul e ca asa-zisul monument (musuroiul ala de cartita) era foarte potrivit pen tru halul in care a ajuns Romania in anul Centenarului Marii Uniri. Eu chiar as fi dorit sa fie amplasat, era o oglinda buna a nivelului actual de prostie din Romania.

ELENA DULGHERU spunea...

@Domnule... fiu al Cactusului,

Nici nu știu cum să vă răspund, la câte incoerențe sunt în textul d-voastră, de la cele lingvistice (alternarea formulelor de adresare) și gramaticale, la cele logice, până la cele de ton (de la vervă sfidătoare la patetism), până la fracturile de intelegere a artei (nu dezvolta tema!) și la naivități ("cine vă plătește?"; "Nu s-a incumetat nimeni in afara de Bolborea sa isi asume resonsabilitatea...". Sunteți naiv, rău intenționat sau prost informat, domnule fiu-de-cactus? Nu vreau să aflu, nici nu vreau să polemizez cu dvs, nici cu alți cititori. Nu desfid deloc arta modernă, nici nu sunt ignorantă în privința ei; dimpotrivă: dacă nu țineam la ea, nu scriam acest pamflet. Cât de chestia rizibilă cu partidul... mă abțin de la comentarii vulgare, dar atâta vă spun: e vițăvercea! Nu pe mine mă plătește, ci pe ceilalți! Guess who! Dacă v-am enervat, îmi pare rău. Cred că sunteti de multă vreme plecat din România și nu prea mai sunteți la curent în privința partidelor, nici în privința celor care sapă această țară, universitățile și academiile ei... Dacă sunteți bine intenționat, veți intelege...

Mariuca Alexandrescu spunea...

excepțional articol pentru o realitate revoltătoare!

Adrian Mihai Ionescu spunea...

ar trebui sa prezinte 50 sau macar 20 de proiecte si sa se voteze care este cel dorit..daca in muzica se poate asta pt monumente care dureaza mult mai mult de ce oare nu se poate..?

Iulian Capsali spunea...

Te-am citit pe ActiveNews! Bine scris!

Iulian Capsali spunea...

Monumentul vaxului abscons...

Adrian Pora spunea...

Bolborea este un sculptor foarte prost, frizand diletantismul extrem...dublat de o aroganta semidocta, greu de imaginat! Faza cu "simbolismul cactusului la romani", este dincolo de hilar...intra in antologic!

Anonim spunea...

Trebuie sa luam atitudine! Trebuie opriti acestia sa ne distruga valorile noastre vesnice si vremelnice!
Sa cerem demisia edililor care au permis asta si a tuturor celor raspunzatori pentru asta! Sa fie dati afara si sa nu mai ocupe alte functii publice, niciodata!
Tot guvernul sa-si dea demisia, toti pana la ultimul! Oamenii se pot conduce si singuri daca vor!
Rugati-va din Psaltire si alte rugaciuni si lasati pacatele, comoditatea si frica! Sa ne unim, sa fim toti ca unul ca sa starpim raul din tara noastra cu ce se nimereste ca sa pazim credinta noastra ortodoxa si valorile noastre!
Sa inceapa fiecare sa lupte pentru bine incepand de la cele mai mici lucruri! Nu trebuie sa mai lasam raul sa ne manance in fiecare zi sufletele! Nu trebuie sa ne limitam la vorbe! Stefan cel mare a folosit sabia impotriva turcilor si noua se cade sa luptam cu arme(cand se va cere) si fara arme pentru apararea credintei noastre in functie de situatie! Daca noi vrem sa fim cu Dumnezeu oare vom primi blestematiile lor si nu ne vom apara de nici un fel? Daca ei vor sa fie lipsiti de Dumnezeu sa fie, e treaba lor, dar noi trebuie sa ne aparam de rau!
Nu mai credeti in discursurile lor si nu le mai polemizati, avem dreptul de la Dumnezeu sa ne pazim de rau si Dumnezeu ne va ajuta! Cu Dumnezeu vom izbandi! Iisus Hristos este biruitor, nu poate fi invins de nimeni!
Eu incep sa ma rog pentru asta: pentru ca noi sa propasim prin valorile vesnice ale ortodoxiei, pentru ca adevarul sa fie cunoscut si oamenii sa nu mai traiasca robiti de satana! Faceti si voi la fel! Luati acest indemn si il duceti la indeplinire! Rugati-va si nu mai stati in mocirla, trebuie sa ne ridicam! Nu ne intereseaza sa facem rau nimanui ci apararea adevarului! Adevarul trebuie aparat cu orice pret! Sa murim pentru El! Sa ne intarim, sa ne ridicam si sa mergem cu El la lupta! Si vom fi biruitori si vom trai impreauna cu El in vecii vecilor!
Amin!
Ridicati-va!
Rugaciunea va v-a invata ce trebuie sa faceti!

Anonim spunea...

Schimbati modul in care se publica comentariul, este suparator sa tot apesi pe poze in 4-5 sectiuni recunoscand imagini de proasta definitie pentru ca sa publici ceea ce ai scris.

Anonim spunea...

Ati avut dreptate, doamna Dulgheru,ați prevazut apariția virusului încă din 2017,iar acum sculptorul Bolborea are niște necazuri mari


ELENA DULGHERU spunea...

@Anonim din 13 februarie 2021: Nu știu cui i se adresează ironia dvs - mie, virusului, sau lui Bolborea - , așa că o ignor. Virusul biologic nu l-am prevestit, că nu aveam cum, dar virusul imposturii artistice, evident că l-am detectat. Aceasta îmi e meseria. Dar că în spatele acestui virus se ascundea unul mai grav, de natură morală - cum știrile tind să o confirme - era de bănuit, dar nu era în competența și nici în respnsabilitate mea să fac această investigație. Vă mulțumesc pentru indirecta semnalare! Iată știrile titrate de toată presa:
”Sculptorul Ioan Bolborea a fost pus sub acuzare pentru înșelăciune după ce ar fi realizat din alamă, în loc de bronz, mai multe monumente în Capitală. Prejudiciul este de aproape 18 milioane de lei, potrivit polițiștilor
Surse judiciare au precizat... că este vorba despre sculptorul Ioan Bolborea, implicat în ultimii ani în mai multe scandaluri legate de calitatea monumentelor făcute în Capitală, în urma încheierii mai multor contracte cu Administratia Monumentelor și Patrimoniului Turistic... Bolborea s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18. 000.000, potrivit comunicatului remis. Ancheta a pornit după ce Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere” https://www.g4media.ro/sculptorul-ioan-bolborea-a-fost-pus-sub-acuzare-pentru-inselaciune-dupa-ce-ar-fi-realizat-din-alama-in-loc-de-bronz-mai-multe-monumente-in-capitala-prejudiciul-este-de-aproape-18-milioane-de-lei-p.html

Ce mult timp a durat, totuși! Trei ani și mai bine, care puteau fi investiți în metanoia artistică și morală, iar nu în matrapazlîcuri mafiotice!

ELENA DULGHERU spunea...

Cu observația majoră că statuia Împăratului Traian din fața Muzeului de Istorie din București - care și ea a fost amendată din punctul de vedere al adecvării la genul artei monumentale stradale - e realizată de marele plastician Vasile Gorduz, un artist de cu totul alt calibru decît Bolborea!
Mai precis, cum aflăm de la https://culturaladuba.ro/sculptorul-ioan-bolborea-a-fost-pus-sub-acuzare-pentru-inselaciune/, ”Ioan Bolborea a fost însărcinat de aceeași instituție să finalizeze lucrarea respectivă după ce sculptorul Vasile Gorduz, cel care a realizat macheta și a turnat-o în ghips, a decedat. Bolborea trebuia sa o toarne în bronz”.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_%C3%AEmp%C4%83ratului_Traian_din_Bucure%C8%99ti

ELENA DULGHERU spunea...

Apropo, comentariile la postarea din g4media abundă nu doar în sudalme, ci și în dezvăluiri anonime de alte fapte de același gen, cunoscute în breaslă, dar trecute, din solidaritate profesională, sub tăcere.
https://www.g4media.ro/sculptorul-ioan-bolborea-a-fost-pus-sub-acuzare-pentru-inselaciune-dupa-ce-ar-fi-realizat-din-alama-in-loc-de-bronz-mai-multe-monumente-in-capitala-prejudiciul-este-de-aproape-18-milioane-de-lei-p.html