Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

luni, 11 aprilie 2016

Taxi



Taxiul evlaviei

33 de meșteri mici
Au plecat prin țară
Cu elanuri de pitici
Dup-o catedrală.

Cu taxiul evlaviei
Căutau de zor
Un lăcaș de-nchinăciune
La televizor.

Fanți, starlete și masoni
Toată fruntea țării
Caută la unison
Locul închinării.

Margarete, trandafiri
Bine pomădate
Antrenate în figuri
Scump remunerate.

Și o crainică de știri
Plină de langoare
Zâna relelor vestiri
Telecomandate.

Playboy, barzi cu umeri lați,
Show-meni, ce de fețe!
În smerenii exersați
Vin să ne învețe.

Dacă stai să îi asculți,
Numai platitudini
Depănate prețios
De la altitudini.

Monștri sacri, cu verb greu,
Ași în declamații
Caută un Dumnezeu
Pentru-a lor ovații.

Scriitori stipendiari,
Fâțe aclamate
O capelă cer, de lemn,
Pe nerăsuflate.

O capelă de-un pogon,
Cam cât patru scânduri
Să-și ridice un blazon
- citiți printre rânduri!

Cu smerenie și mult sârg
33 de vipuri
Au făcut rumoare-n târg
Și mai multe clipuri.

Dar mă dor Apolodor,
Doare Oana Pellea,
Leșe cu al său fior
- asta vă e pielea?!

Oameni buni, seduși de huni,
Prinși de o stihie,
Ce-ați cătat în ăst conclav
Și-n babilonie?

De-L aveți pe Dumnezeu
-n inimile bune,
Dați-I loc și-n târgul meu,
El să ne adune!

De vă place să cântați
Pe o scenă plină,
De ce vreți să-L sechestați
Pe Cel Ce-i Lumină?

Dacă pentru show-ul tău
Alegi stadionul
De ce-i dai lui Dumnezeu
Spațiu cu pogonul?

Cu taxiu-n bălării
33 de vipuri
Se-mproșcară-n evlavii
Nu poți să-ți închipui!...


_____________________________________________________

Update
Ca să fie pasele umoristice complete, pamfletul "Taxiul evlaviei" a luat o mențiune la Festivalul național de poezie satirico-umoristică "Ion Budai Deleanu", ediția a VI-a, din 26-28 august 2016 de la Geoagiu (jud. Hunedoara). Cred că sunt singurul poet contemporan, cunoscut în special pentru poezie mistică și religioasă, premiat pentru versuri satirico-umoristice! 

16 comentarii:

radhacross spunea...

Nu vă reprezintă.Prea multă euforie/isterie lirică demnă de o cauza mai bună.De la poemele precedente până aici este[ar fi trebuit]o prăpastie.Nici măcar motivul bogăţiei registrului expresiv,necum demonstraţia lui voluntară,nu pot susţine o atare ''producţie''.
Ca o opinie personală,dacă clipul este indiscutabil o mică făcătură,nici măcar artistică în vreun fel,opinia exprimată în el o împărtăşesc întru totul - mai mult,cu fiecare zid pe care-l ridicăm în afară,se ridică în oglindă unul lăuntric între noi şi El;ori,primul nu este decât semnul celui de-al doilea deja existent înlăuntru.
În privinţa megacatredalei - altă poveste,gravă şi tragică de la început până la sfârşit.Ultimul cuvânt va fi al Domnului însuşi.Din lipsă de timp fac o trimitere la alte comentarii ale mele:
http://www.cuvântul-ortodox.ro/recomandări/2016/01/01/pentru-început-bun-în-vremuri-rele-gânduri-despre-cele-ce-au-fost-şi-cele-ce-vor-veni/#comment-434567
http://www.cuvântul-ortodox.ro/recomandări/2016/01/01/pentru-început-bun-în-vremuri-rele-gânduri-despre-cele-ce-au-fost-şi-cele-ce-vor-veni/#comment-434673
http://www.cuvântul-ortodox.ro/recomandări/2016/01/01/pentru-început-bun-în-vremuri-rele-gânduri-despre-cele-ce-au-fost-şi-cele-ce-vor-veni/#comment-434685
http://www.cuvântul-ortodox.ro/recomandări/2016/01/01/pentru-început-bun-în-vremuri-rele-gânduri-despre-cele-ce-au-fost-şi-cele-ce-vor-veni/#comment-434758
http://www.cuvântul-ortodox.ro/recomandări/2016/01/01/pentru-început-bun-în-vremuri-rele-gânduri-despre-cele-ce-au-fost-şi-cele-ce-vor-veni/#comment-434815
http://www.cuvântul-ortodox.ro/recomandări/2016/01/01/pentru-început-bun-în-vremuri-rele-gânduri-despre-cele-ce-au-fost-şi-cele-ce-vor-veni/#comment-434966


ELENA DULGHERU spunea...

Așa e! Nu mă reprezintă, pentru că nu scriu despre mine și ale mele. Pamfletul epigramistic nu este o poezie lirică, și, personal, nu e genul meu preferat, din mai multe motive. După cum dintre sporturi nu-mi plac nici boxul, nici scrima... Ce mult aș vrea ca să nu fie nevoie de aceste pamflete! Dar sunt situații când este.
Dacă împărtășiți cu totul opinia din clip, nu veți fi de acord cu mine, dar asta e deja altceva. Pentru construirea unei opinii legitime în această privință, a catedralei, vă recomand interviul cu Camilian Demetrescu, pe care tocmai l-am republicat.

Anonim spunea...

Bunicuta lu Taxi
Umbla dup-o lada
Cata rau a se smeri
Si vrea toti s-o vada

La biserica nicicand
Nu vrea sa se duca
Ce pacat ca voi n-aveti
O bunica sluta

Sunt Nichifor, vreau sa stii
Si nu ma dau Crainic
Nu-mi fura din poezii
Nici despre Titanic

O poezie inchinata tuturor taximetristilor si poetei ED - care i-a furat stilul si ritmul Bunicutei lui Andrei a lui N. Crainic)

ELENA DULGHERU spunea...

Și eu, care mă întindeam să fur (doar de data asta, că nu prea am astfel de pofte) din pomul lui Păstorel Teodoreanu!... Asta, așa, ca să-ți arunc mingea la fileu, că ritmurile & rimele simple sunt universale. Doar că nu de ritm & rimă e vorba în propoziție... Dar cu taximetriștii ce ai, Nichifor? Că ei, sărmanii, n-au nici o vină!

Barbu Catargiu spunea...

Frumoasa poezia doamnei Dulgheru!

Andrei Darlau spunea...

Fain, de mult n-am râs aşa!

Narcisa și Radu Popescu spunea...

Foarte bine scris, exprimat si artistic comunicat.

Monica Bouaru spunea...

Superb!

Mircea Puscasu spunea...

Minunat!

Doina Berceanu spunea...

Excelent!

Adrian spunea...

O excelentă poezie satirică. Vă felicit!

Anonim spunea...

Si io ma felicit.
Nechifor

Gheorghe Fedorovici spunea...

Vă mulţumesc pentru poezie, a cărei calitate este mult peste nivelul „provocării”. O smerenie plimbată cu taxiul merită luată oricînd şi în balon. Replica dumneavoastră reprezintă şi un model de atitudine mai rar printre creştini, exprimînd inteligenţă şi bună dispoziţie. În orice caz, neseriozitatea unora le prinde bine celorlalţi, în măsura în care atrage atenţia asupra neseriozităţii fiecăruia dintre noi. Sper deci că le-a făcut un bine şi participanţilor la videoclip.

Doina Mandru spunea...

Buuun! Bravo Elena, viteaza esti si-n rime!

Adrian spunea...

Unde a dispărut poezia? V-au speriat atât de tare?

ELENA DULGHERU spunea...

@Adrian. Oh, în nici un caz. Cine să mă sperie? A ieșit temporar de pe pagină din motive redacțional-literare. (Iar între timp, a luat un premiu la un concurs de poezie satirică de la Geoagiu). Mulțumesc că mi-ai amintit să o repostez.