Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

marți, 5 aprilie 2016

Patriarhul Kirill și Duma de Stat - din dialogul Bisericii Ortodoxe cu puterea

 
Sursa: www.patriarchia.ru/

Pe 29 martie, Patriarhul Kirill a vizitat (pentru prima dată) Duma de Stat din Moscova (organul legislativ al țării), ținând o alocuțiune în fața deputaților, urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. Întâistătătorul nu a făcut prelegeri despre credință, nici nu i-a tras de urechi pe deputați, ci, pe un ton cordial, a făcut observații și a sugerat soluții în chestiuni administrative și pragmatice, propunând un model de viață creștină a cetății.
Patriarhul a subliniat că politica de stat trebuie să reflecte o etică creștină, prin promovarea valorilore familiei într-o societate tot mai seculară, care încearcă să elimine din sânul ei toate formele autentice ale iubirii; prin recuperarea moralității televiziunii și a cinematografiei, în promovarea căreia statul trebuie să se implice mai mult; prin cultivarea bunătății și a omeniei în societate, dar și în rândul funcționarilor guvernamentali, cărora - a spus Patriarhul - nu li se cere doar o bună pregătire politică și administrativă, ci și calități umane pe măsură; prin scoaterea din nomenclatorul străzilor moscovite a unor personaje nefaste din istoria bolșevismului. 
Atent la pasiunile novatoare ale edililor moscoviți, Patriarhul a atras atenția la prezervarea identității istorice a capitalei ruse. ”Nici un străin nu va veni la Moscova, din Australia sau din altă parte, ca să viziteze zgârie-norii pe care-i construiți voi!”, a spus Patriarhul, subliniind că relația dintre tradiție și inovație trebuie să fie organică și complementară, iar în nici un caz dihotomică. ”Eliminarea sau absolutizarea oricăreia dintre aceste două dimensiuni este periculoasă. Tradiția nu înseamnă întregul trecut: aruncăm gunoiul dintr-o casă veche, dar nu aruncăm fotografiile părinților, aceasta ar fi o crimă!... Dar valoarea esențială a tradiției este cea morală. Valorile morale sunt invariabile. S-a mai încercat în istorie, inclusiv în istoria noastră (a Rusiei - n.n) această schimbare, după cum se încearcă în lume și acum, dar de fiecare dată asemenea schimbări s-au soldat cu catastrofe!”, a mai spus Patriarhul

Întâistătorul i-a chemat pe oamenii de cultură din Rusia, în special pe cei din cinema și TV, să abordeze tema moralității, considerând că actualele tele-show-uri și filme produse în Rusia, care vorbesc doar despre adulteruri, bani și înșelătorii, sunt dezgustătoare. Înalt Prea Sfințitul Kirill a spus că recuperarea rolului moral și educativ al cinematografiei și televiziunii trebuie să fie o politică de stat, cu un rol activ în ocrotirea căsătoriei și familiei, valori care trebuie apărate cu orice preț.


______________________
Observația mea: Un Patriarh care gândește așa, chiar dacă are o bună experiență a Occidentului, este impropriu să fie acuzat de tendințe eretic-ecumeniste (adică de uniatism).

Chestiunea atât de disputată a relației dintre stat și Biserica Ortodoxă, pe care mulți analiști o consideră insolvabilă, căreia teologia politică nu îi găsește un răspuns adaptat la realitate, nici măcar unul conceptual, și pe care radicalii stângii o amendează ca indezirabilă, iată că își găsește astfel un model. Lipsit de relația de vasalitate, de tensiuni evidente și de crispări. Acestea există, desigur, dar în rândul societății civile, cu pluralismul ei firesc, dar foarte greu guvernabil (sau imposibil). Desigur că aceasta e doar fața vizibilă a aisbergului, vor spune scepticii. Dar trebuie început cu ceva. Cu un consens și cu o față vizibilă. E nevoie doar de încredere și onestitate reciprocă (precum și de onestitate față de Dumnezeu), pentru ca această față vizibilă să devină tot mai mare și mai trainică. Regicidurile dor mult prea tare și se vindecă mult prea greu... Se pare că, măcar la nivelul elitei politice, rușii au învățat ceva din istorie!...
 

Surse: http://www.patriarchia.ru/db/text/4416252.html,
https://lenta.ru/news/2016/03/30/toshnilovka/, https://polit.ru/article/2016/03/30/kirill/
Cuvântarea integrală: http://tv-soyuz.ru/peredachi/slovo-na-vstreche-s-deputatami-moskovskoy-gorodskoy-dumy

Niciun comentariu: