Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

vineri, 14 iunie 2019

Zile ascensionale...


De ce prăznuim Pogorârea Sfântului Duh la zece zile după Inălțare? Pentru că după Înălțare, Hristos a parcurs timp de nouă zile cele nouă ceruri - explica săptămâna trecută un preot la radio Trinitas, citând  (generic, din câte îmi aduc aminte) din Sfinții Părinți -, astfel că în a zecea zi a ajuns la Tatăl. Sună frumos și plauzibil pentru mintea omului credincios. Câte o zi petrecând cu fiecare ceată îngerească. Zile de praznic în cer. Traversăm și noi acum această perioadă ascensională. Precum în cer, așa și pe pământ. Așa au trăit-o Apostolii: în rugăciune asiduă, strânși împreună și așteptând împreună pe Cel promis. Iar apoi Duhul Sfânt, ca irumpere a îmbrățișării cu Tatăl - și doar atunci! - , pogoară deplin pe pământ. După cea mai pustietoare kenoză a Fiului și, prin El, chiar a Tatălui... Căci și Tatăl pătimește împreună cu Fiul pe cruce, sărăcindu-Se pe Sine pentru facerea din nou a omului. Zile ascensionale. Acestea-s zilele pe care le-a făcut Domnul!

Un comentariu:

radu spunea...

Ne-am și coborât împreună cu El,în fiecare zi-așa cum zice-ca să putem fi înălțați? Acolo,în craniul lui Adam de la rădăcina Crucii,adică în Moarte Conștientă din duhul acestei lumi? Poarta cea îngustă a Împărăției? Apoi înviați cu Fiul Omului de Eu Sunt-ul dumnezeiesc al Tatălui?
Cu adevărat nu vă cunosc pe voi-va zice Domnul.
Portița e plină de bălării și pânze de păianjeni.
De aceea ne va fi dată Moartea cu Chipul fiecăruia dintre noi.
Vremea este aproape,pe cât de departe Omul de Poarta cea îngustă în Domnul.
Pomenirea-de care zice-nu ține loc de Realitate.Am făcut idoli din toate.
...se poate deschide lumea Verbului dumnezeiesc? a făcut-o vreodată,o poate face altfel decât prin Moarte? sau confundăm realitățile? pline ferestrele de hârtii și văzduhul de vorbărie goală...un ocean de închipuire...mintea lui Lucifer