Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

duminică, 15 noiembrie 2015

Ca să-i înțelegi pe armeni trebuie să înțelegi Araratul


Cea de-a treia parte a reportajului de călătorie ”CU COVORUL FERMECAT PRIN ARMENIA”, apărută în Ziarul Lumina de sâmbătă 14 noiembrie 2015, preluat de platforma Araratonline.com din 16 noiembrie 2015



Sunt lucruri care nu se află decât prin contact direct, prin pipăire. În 2007, în Caucazul de Nord, amețitorul Elbrus m-a pregătit pentru primele răspunsuri. Dar acestea, ca și Elbrusul pentru mine, erau încă de neatins. Adevăratele luminări au venit peste doi ani la Mțheta, capitala spirituală a Georgiei, care mi-a deschis porțile altor orizonturi, recunoașteri și întrebări. Mai adânci, mai intim pătrunse în crevasele de duh ale Caucazului... până când am simțit că acestea intră în contact, pe principiul unor tainice vase comunicante, cu capilarele Carpaților. 
Credit foto: Siranush Galstyan
Am simțit că ambele masive aparțin nu doar geografic, ci și etno-antropologic, spiritual, aceleași ”plăci tectonice”, de ca și cum bunul Dumnezeu le-ar fi zidit pe ele și pe locuitorii lor deodată și cu aceeași palmă. De ca și cum ambele ar păstra și ar da mărturie, fiecare pe limba ei, de același primar și inestimabil tezaur. Drumul meu a continuat către sud, spre Caucazul Mic, spre Armenia. În 2015 îmi răspunde țara, la fel de bătrână, la fel de proaspătă, de creativă și fascinantă ca și Iviria: țara de la poalele Araratului.

Araratul, cu creasta sa înzăpezită: un munte atât de simplu! Singur pe orizontala câmpiei, amintind de Muntele Fuji, cu care împărtășește o rezonanță simbolică oarecum similară. Se vede limpede din Erevan și din împrejurimile acestuia, ocupând o parte însemnată a bolții cerești, de zici că-l atingi cu mâna, ori că zăpezile sale îți ating fruntea, ca binecuvântare. Am simțit această binecuvântare pe toată durata șederii mele în Armenia.
Biserică armenească în timpul liturghiei. Erevan

Ca să-i înțelegi pe armeni trebuie să înțelegi Araratul, puterea generativă a acestui munte, care a grăit o singură dată în istorie. Dar a grăit întregii omeniri. După care, spun hrisoavele, ar fi tăcut, dar continuă să vorbească în taina Crucii, care alimentează, ca o pânză freatică, puterile acestui popor, dăruindu-i puterea de a rezista, precum și un surprinzător simț al umorului.

Când turcii au protestat ”De ce figurează muntele Ararat pe stema Armeniei, deși se află în Turcia?”, ambasadorul Armeniei ar fi răspuns: ”Și pe steagul țării dumneavoastră se află Semiluna, deși nu aparține Turciei!”. Și astfel revenim la uitatul ”Radio Erevan”, cu umorul său sec-amărui, ce aglutina durerile istoriei, spre a le restitui lumii spiritului.

Vartavar - apă și trandafiri în flăcări

Varvatar în centrul Erevanului
Cea mai călduroasă primire care i se poate face unui străin este de a fi întâmpinat de copiii casei (sau țării) pe care o vizitează. Așa m-a întâmpinat Iviria în 2009, așa mă întâmpină azi Hayastanul. Și nici o altă țară din lumea pe care am bătut-o până acum nu m-a întâmpinat în acest fel.


Prima zi a Festivalului ”Caisa de Aur” a fost o zi de duminică, 12 iulie. 12 iulie se suprapune în 2015 cu sărbătoarea populară Varvatar, desfășurată cu entuziasm chiar în centrul Erevanului și pe fiecare din străzile sale. Varvatar este o ceremonie agrară de vară, veche de peste 5000 de ani, cu dată variabilă, cunoscută ca ”sărbătoarea stropitului cu apă”. Era închinată zeiței Astghik, a apei, dragostei, frumuseții și fertilității, care se credea că stropea pământul cu apă de roze spre a-i conferi puritate și rodnicie și căreia armenii îi aduceau ca ofrandă trandafiri (etimologic, Vartavar înseamnă ”trandafiri în flăcări” sau ”stropire cu apă”). A fost încreștinată de Sfântul Grigorie Luminătorul și transformată în Praznicul Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos. Sensul primar al sărbătorii a fost uitat, rămânând până azi stropitul reciproc cu apă spre purificare, noroc sau pur și simplu spre răcorire, într-o voie bună generală, care ține de dimineață până seară.
Jurații Caisei de aur versus Varvatar

Puține sărbători agrare s-au păstrat în Europa de azi. Cele mai multe, chiar în conservatorul spațiu ortodox, au ajuns în dicționarele de folclor, însă nimeni, cel puțin în mediul urban, nu le mai știe coloratura reală. Dar la Erevan, o capitală europeană cu toate însemnele civilizației, sărbătoarea Varvatar este în toi în 2015, ca în fiecare an. O practică mai ales copiii și adolescenții. Fetele îi stropesc pe băieți, băieții pe fete, cei de la etaj pe trecătorii de pe trotuare și reciproc; copiii, înarmați cu pistoale mari cu apă, îi țintesc pe pasagerii din autobuze, dar și cei din mașini împroașcă de la bord femeile frumoase de pe stradă, care se feresc în piruete, țipând. Băieții exultă de plăcerea gestului fulgerător. Unii fug, alții ripostează, dar nimeni nu se supără. Fraternizarea în jurul apei e atât de mare, că până și mașinile miliției sunt împroșcate, fără ca cineva să protesteze. Aparatul foto cu care urmăresc procesiunea nu-mi este atacat, în timp ce rochia e fleașcă. Nici urmă de huliganism, maliție, vulgaritate sau concupiscență în zbenguiala generală din jurul fântânilor publice, care sunt multe. Nu cred că în altă parte a Europei o sărbătoare a apei s-ar putea desfășura cu atâta inocență, seninătate și bună cuviință. Este suficient un gest, ca să îi faci să înțeleagă că nu vrei să iei parte la petrecerea lor și îți vor respecta opțiunea. Chiar și în jocuri, armenii sunt gentilomi desăvârșiți, fără să facă vreun efort pentru asta.

Se spune că modul de petrecere a sărbătorii exprimă cel mai plenar spiritul unei națiuni. Vartavar, cu revărsarea sa de bucurie și dragoste de viață, mi-a dat prilejul să-i cunosc îndeaproape pe armeni din prima zi a descinderii mele printre ei.

Komitas

Piața Republicii noaptea. Pe zidul Muzeului de Istorie, poster cu portretul lui Komitas 
Spiritul comunitar al armenilor l-am descoperit și în alte ocazii. În serile de vară, căldura îi scoate afară din case și îi adună în piețele publice, în parcuri sau în grădinile dintre blocuri, amenajate cu umbrare, mese, bănci și cișmele, unde petrec ore în șir la taclale, până spre noapte. Nu am auzit niciodată vreun țipăt sau semn de scandal nici pe străzile din cartiere, chiar în târziul serii. Doar jocurile voioase ale copiilor, de o inocență și candoare cum la noi nu mai găsești de mult, se auzeau de la fereastra mea până aproape de miezul nopții: adormeam în clinchetul lor.


Când am trecut în prima seară prin Piața Republicii - centrul cultural și social al orașului - și am văzut sutele de oameni strânși laolaltă care o umpleau, am crezut că este miting sau sărbătoare. Dar nu - mi s-a spus -, așa obișnuiesc armenii să-și petreacă orele serii. Piața Republicii, extrem de toridă ziua, este luminată seara și noaptea de jocurile apei din fântânile arteziene cu lumină colorată, profilate pe postere mari cu personalități ale culturii naționale, afișate pe pereții Muzeului de Istorie; dintre acestea se distinge net Komitas, un geniu al muzicii, un luptător pentru renașterea națională și un martir. Privirea lui gravă, blândă și pătrunzătoare, amintind de cele mai calde icoane ale lui Hristos, domină întreaga mulțime, îmbrățișând-o. Spectacolul de lumini, acompaniat de muzică clasică, este urmărit de localnici și de turiști ore în șir. Grupuri de tineri, perechi de îndrăgostiți, părinți cu copii, bătrâni, oameni singuri, bicicliști, cu toții se adună să discute ori doar să privească jocurile de muzică și lumină revărsate în noapte. 
___________________________
Fotografiile (în afara primei) aparțin autoarei.

Celelalte părți ale reportajului pot fi citite aici: 

CU COVORUL FERMECAT PRIN ARMENIA (I)

O țară esențialmente filocalică - Note de călătorie în Armenia (II)

Iar aici, reportajul despre Festivalul Internațional de Film ”Golden Apricot” - 2015: ”Caisa de aur” și darurile sale

 

 

 



Niciun comentariu: