Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

marți, 7 aprilie 2020

Continuăm cursul de cultură și educație cinematografică de la casă către casă !

In această perioadă de mare încercare pentru poporul român și pentru întreaga lume, în care o urgie mondială îi sechestrează pe oameni în case, înghețând poduri de comunicare care păreau imuabile într-un mod cum nu ne-am fi închipuit vreodată, în singurătatea casei sau a biroului, devenit pustiu, vrând-nevrând ne întoarcem privirea către lăuntrurile noastre sufletești: ce vom găsi în sufletele noastre? în familiile noastre ? în zestrea preocupărilor noastre ? în singurătățile noastre ? la colegii noștri cuprinși de angoasă ori de dezorientare? Cum ne păstrăm fața senină, cînd nu mai reușim să ne vedem față către față? Sunt zile când repere stabile de-o viață sau chiar de veacuri se șubrezesc și amenință să se năruie. Puține sunt cele care subzistă sau reușesc să înflorească. Sunt zile de mare criză, cum omenirea nu a mai cunoscut până acum… Și totuși, atît de mult depinde de noi, de modul cum ne comportăm în aceste momente!
Unii încearcă pur și simplu să se deconecteze, alții își îndreaptă privirea către tenebrele lor, iar alții spre lăuntrurile lor de lumină : rugăciunea, faptele bune, îngăduința aproapelui, cărțile și filmele elevate, prietenia și fraternitatea umană - într-un cuvânt, către tot ceea ce ne înfrumusețează sufletește și ne apropie de Dumnezeu.
De aceea, în această perioadă de așteptare dramatică a Sfintelor Paști, și cursul nostru de cultură și educație cinematografică, întrerupt din motive obiective, se va orienta și mai accentuat, în varianta sa on-line (pe care îmi place să o numesc «de la casă către casă »),spre filmele de zidire sufletească prin credință.
Din programul deja stabilit am ales două pelicule care tratează explicit tema supraviețuirii prin credință în condiții extreme: «Binecuvântată fii, închisoare» și «Poarta albă», două capodopere ale lui Nicolae Mărgineanu despre Golgota neamului românesc din perioada opresiunii bolșevice; le-am adăugat o producție mai recentă a aceluiași autor, «Fals tratat de mântuire a sufletului», un lung-metraj de actualitate, care radiografiază raportarea societății românești de azi la aceeași perioadă a «Obsedantului deceniu», dezvoltând tema culpei, a trădării și a iertării, în cheia thrillerului politic și religios – un gen inedit la noi, care are toate șansele să atragă atât publicul larg, cât și pe iubitorii filmului istoric și de artă.

Cu acordul maestrului Nicolae Mărgineanu, vom posta pe situl Centrului Metropolitan de Educație și Cultură “Ioan I. Dalles”, gazda și organizatorul cursului, adresele de la care aceste filme pot fi vizionate on-line, alături de o prezentare a filmului făcută de mine, mai amplă decât cele cu care v-am obișnuit pînă acum în paginile de eveniment de până acum. Filmele vor putea fi vizionate la orice oră, atît de cursanții înscriși, cât și de oricare alți cinefili.

Să sperăm că Dumnezeu se va îndura de noi și vom reuși să ne revedem - dascăli și elevi, profesori și cursanți, copii și bunici, prieteni și rubedenii, oameni ai acestei țări, față către față, sănătoși și luminoși, așa cum se cuvine oamenilor buni, puși pe gânduri și fapte înălțătoare.



-----------------------

Dacă doriți, puteti să vă exprimați interesul față de eveniment pe pagina FB a cursului: 
si pe cea a Universitătii Ioan Dalles:  
https://www.facebook.com/events/222126562334365/

Niciun comentariu: