Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

luni, 18 mai 2020

”Flăcări pe comori” la Univ. Dalles, pe 21 mai

Medalionul Nicolae Mărgineanu la Dalles continuă cu încă un film istoric, o ecranizare după opera lui Ion Agârbiceanu, unul din prozatorii preferați ai cineastului. 

Flăcări pe comori (1987, 95 min) este o dramă socială despre patima aurului și iubire, pe fundalul exploatărilor aurifere de la Roșia Montana de la sfârșitul secolul XIX. Scenariul, scris de Ion Brad şi Nicolae Mărgineanu, este inspirat din romanul ”Arhanghelii” şi povestirea ”Vâlva băilor” de Ion Agârbiceanu (ultima fiind  ecranizată şi de Mircea Veroiu în filmul ”Duhul aurului” - 1974).  
Distribuția: Remus Mărgineanu, Mircea Albulescu, Claudiu Bleonț, Mircea Diaconu, Valentin UritescuMagda Catone. Premiul pentru regie la Festivalul Național de Film de la Costinești, 1987.



Filmul descrie un tablou social tragic, populat de personaje puternice și rapace, animate de mitul înavuțirii și de patima aurului, care își pun amprenta, în felul lor, pe fiecare personaj căzut în această mreajă, aducându-i damnarea. Povestea se dezvoltă în jurul minei ”Arhanghelii”, cea mai bogată mină de aur din Roșia Montana. Rodean, proprietarul acesteia (Mircea Albulescu), fabulos de bogat și exploatator nemilos, distruge destine doar pentru a-și alimenta orgoliul nesățios al stăpânirii aproapelui. Mârza (Remus Mărgineanu), un pătimaș și abil căutător de aur, este exploatat (pecuniar și amoros) de venala cîrciumăreasă, tranzacționistă de aur scos ilicit de băieși, dar se îndrăgostește de frumoasa fiică a acesteia, fapt pentru care va fi pedepsit de amanta sa.


Singurele personaje luminoase sînt învățătorul satului, Vasile Mureșan (Claudiu Bleonț), un idealist care disprețuiește averea, și angelica fată a lui Rodean, de care învățătorul se îndrăgostește, intrînd în conflict cu mogulul. In jurul învățătorului se dezvoltă tema patriotică a filmului, constituită de lupta dramatică de afirmare a românismului din Ardealul ocupat.
In final, ”duhul aurului” își devoră adoratorii, iar inocenții supraviețuiesc ”ca prin foc” în fața flăcării dezlănțuite a banului și dorinței de stăpânire.

Filmul poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=GH8DnUTw_TI

Puteți să vă exprimați interesul pentru film pe pagina FB a evenimentului: https://www.facebook.com/Elena-Dulgheru-texte-texturi-subtexte-1415839265390600/?ref=settings

Mai multe detalii pe: https://www.dalles.ro/cursuri-de-cultura-si-educatie-cinematografica

Niciun comentariu: