Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

miercuri, 10 iunie 2020

”Pas în doi” (Dan Pița, 1985) joi 11 iunie, la Dalles-online

Film de artă, film de dragoste, dramă.

Scenariul: Dan Pița, George Busecan. Cu: Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, Petre Nicolae, Valentin Popescu, Adrian Titieni. Director de imagine: Marian Stanciu. Montaj: Cristina Ionescu. Muzica: Adrian Enescu.

Unul din cele mai frumoase filme românești ale epocii socialiste. Trama pornește de la o conjuctură specifică de actualitate - povești de viață și de iubire în mediul muncitoresc - temă prioritară pe agenda cinematografică a epocii - , dar depășește cu mult, prin estetismul viziunii și elevație filosofică, schematismul filmului de propagandă. Primul atu, care conferă plusvaloare artistică filmului, este muzica, o partitură inagalabilă, semnată de regretatul Adrian Enescu, colaborator de cursă lungă al lui Dan Pița (ca și Claudiu Bleonț și Cristina Ionescu). Al doilea atu: viziunea plastică și scenografia (semnate de Călin Papură), integrate în mizanscena estetizantă, cu juxtapuneri obiectuale și racursiuri neobișnuite, specifice celor mai personale momente ale lui Dan Pița. Toate acestea creează, cum specialiștii au remarcat, un ”joc secund”, care urmărește mișcările subtile mentale și emoționale ale protagoniștilor, ale căror trăiri - ne arată filmul - depășesc cu mult prozaicul mediului muncitoresc în care sunt obligați să trăiască.
Filmul a fost nominalizat la Ursul de Aur la Berlin, 1986, de unde s-a întors cu o Mențiune de onoare.

Pagina FB a evenimentului: https://www.facebook.com/events/847394515750275/

Filmul este vizionat cu acordul maestrului Dan Pița în cadrul modulului de curs ”Regizori români între două milenii: Dan Pița și Nicolae Mărgineanu”, pe care îl susțin din octombrie 2019 la Universitatea Ioan Dalles.
Mai multe informații: https://www.facebook.com/events/1173198879546352/

Filmul poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=a4xtShCqEgI

Niciun comentariu: