Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

marți, 12 mai 2020

Dalles-online: ”Privește înainte cu mânie” (1993) - joi 14 mai


Universitatea Ioan I. Dalles continuă, în formula ”de la casă către casă”, medalionul Nicolae Mărgineanu, cu unul din cele mai apreciate filme ale veteranului regizor pe tema perioadei de tranziție: ”Privește înainte cu mânie” (dramă socială, 1993).


Bazat pe scenariul unuia dintre cei mai apreciați scriitori și scenariști români, Petre Sălcudeanu, filmul face o incursiune în haosul social postrevoluționar din România, din care extrage o temă recurentă a epocii, specifică pentru cinematografia vremii: deziluzia celor care au sperat că, odată cu căderea lui Ceaușescu și apusul unei epoci, în România lucrurile se vor însenina deodată și umbrele trecutului vor dispărea fără urmă. Filmul e centrat pe povestea lui Fane (Remus Mărgineanu), muncitor pe un șantier naval de pe Dunăre, dizident anticomunist, condamnat politic pentru convingerile sale, urmărit de Securitate și după 1990. Fane e șomer, dar continuă să participe la demonstrațiile împotriva corupției clasei politice. Haosul social se reflectă și în familia lui Fane, pe care acesta nu o mai poate ocroti și controla, cei trei copii ai săi cedând la ofertele tipice de decadență ale ”capitalismului de tranziție”, bazat pe ideea că ”banii sunt totul”: Vali, fiica lui, pică la facultate și se prostituează pentru a-și plăti studiile în București, dar ajunge vânzătoare într-un magazin, fiul cel mare, Viorel (Cristian Iacob), un tânăr cu elanuri revoluționare, se ceartă cu șeful unui restaurant local și face pușcărie pentru huliganism, iar mezinul, Nelu, atras de mici afaceri dubioase, fuge de acasă și ajunge să cerșească în București. Nici soarta lui Fane nu este mai bună, el suportând răzbunarea securistului care îl bătuse odinioară în pușcărie, iar astăzi este la putere și pe care încearcă să îl demaște. Revoltele curate, dar pripite ale întregii familii se instituie într-o elegie a dezastrului social al tranziției, într-unul din cele mai convingătoare filme pe această temă ale epocii.

Filmul beneficiază de actori de primă mână: Luminița Gheorghiu, Ion Haiduc, Remus Mărgineanu, Gheorghe Dinică, Cristi Iacob, Valentin Teodosiu, Ștefan Sileanu, care conferă spontaneitate și firesc situațiilor.

Imaginea: Alexandru Solomon.
Montajul: Nita Chivulescu.
Mai multe despre medalionul Nicolae Mărgineanu pe situl Universității Dalles.
Filmul poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=YKMwfhr4G14

Niciun comentariu: