Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

luni, 3 iunie 2019

O duminică a documentarului de autor, cu Cristina Chirvasie


Nu stiam si nu-mi inchipuiam ce hram poartă proiectul multimedia al Cristinei Chirvasie, "Revoluția modelelor", proaspăt lansat pe facebook. Cuvântul "revoluție" - s-o spun drept - îmi cam dădea fiori reci! 
Mult m-am bucurat, așadar, pe 1 iunie 2019, la Centrul Cultural "Palatele Brâncovenești", când am fost invitată la un prim eveniment al proiectului, unde temerara regizoare și-a lansat două proaspete documentare-portret: "Omul-duminică" și "Copilul lui Dumnezeu". 
Două filme de autor, documentare cu accent eseistic, realizate cu o sensibilitate, dragoste pentru frumos și dăruire artistică cum rar mai vezi astăzi. Sunt dedicate - ca întreg proiectul, se pare - unor personalități de valoare ale României de azi: teologului și eseistului Dumitru Horia Ionescu, nepotul părintelui Dumitru Stăniloae ("Omul-duminică"), respectiv artistului plastic și pedagogului de excepție Dorel Zaica ("Omul lui Dumnezeu"). 
Documentarele, realizate într-un format generos (în jur de o oră), sunt centrate pe un interviu cu personalitatea protagonistă, dar dezvoltă și alte linii temporale și simbolice, expuse în diverse registre stilistice: un registru ilustrativ al amintirii, enunțat în suite de cadre de epocă, altul al imaginarului, comentând vizual - în ingenioase cadre creative - discursul protagonistului, un alt registru al prezentului. 
Se simte o mare dragoste de cinema și poftă de creație în aceste demersuri ingenioase și atent elaborate ale regizoarei, scenaristei, editoarei de imagine si sunet si producătoarei Cristina Chirvasie, un cineast total. Pauzele dintre filme au fost ilustrate de intervenții muzicale ale unor foarte tineri muzicieni, alături de profesoara lor, Brândușa Chiriță-Barbu de la Școala de Arte nr. 5 din București, care au conferit serii de la Palatul Mogoșoaia un aer de autentică sărbătoare a artelor. 
Sper ca Proiectul "Revoluția modelelor" - mediatizat doar de revista Leviathan -  să fie mai bine primit de presă si să fie susținut promoțional, astfel încât să se faciliteze diseminarea largă și convingătoare a acestui demers atât de necesar. Căci "Revoluția" la care ne invită cu atâta căldură și putere de convingere Cristina și pe care ne promite că o va continua este, de fapt, o atât de necesară Restaurare, o revenire la matca valorilor autentice, făcută cu respect pentru valori și dragoste de oameni, dar și cu prospețimea ludică postmodernă. 


Niciun comentariu: