Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

luni, 3 februarie 2020

PRELATI CATOLICI ÎN CIRCUL SUBCULTIRII MEDIATICE



Haina îl mărturisește pe om. Iar veșmîntul unui prelat poartă pe el chipurile sau simbolurile celor pe care acesta îi slujeste si cărora li se închină.  Slujitorii altarelor se mișcă nu doar printre simboluri ale sacrului, ci si prin formațiuni ale mentalului colectiv, cu care trebuie să se confrunte. Dar vai dacă acestea le amprentează și trupul social, adică veșmintele!  

O fotografie rătăcită pe net, postată special ca să provoace, surprinzînd niște veșminte tot spre provocare ieftină. Noile veșminte ale ierarhilor catolici, brodate cu elefănței  colorați, clowni și alte desene pentru copii, dar mai ales cu clowni, surprinse într-o fotografie scăpată pe internet, par un accident mediatic, căruia nu ar trebui să-i dăm prea mare insemnătate. Psihologic vorbind, cînd toată lumea rîde de tine, cea mai bună armă de autoapărare poate că ar fi să rîzi si tu, adoptînd același cod al autoironiei. Sau poate că e cea mai proastă. Psihanalitic vorbind, este, totuși, mărturisirea unei înfrîngeri, care va fi foarte greu de remediat de acum încolo, dacă ți-ai asumat-o chiar la nivelul veșmîntului, deci ai inclus-o în corpul tău social. 

Această nouă gălușcă de mei otrăvit, înghițită de dragul cîștigării bunăvoinței unui public tot mai antireligios - un cîștig inutil -, îmi aduce aminte de o altă bălăcire recentă a clerului catolic în ludicul spectacolului populist. E vorba de un spectacol al trupei de dansatori travestiți „Aqua Circus”, organizat în cinstea Papei Francisc la Vatican pe 8 ianuarie 2020, spectacol care ar fi fost cu totul trecut cu vederea, dacă n-ar fi fost surprins de o obscură inregistrare video. Neprofesionistă, dar nici nu e nevoie de mai mult. Nu l-ați văzut?  E în linkul înregistrării cu titlul: Pope participates in circus act during general audience. 
Nu-i nici un spectacol simbolistico-ezoteric, ca cel de la inaugurarea tunelului Elvețian sau alte show-uri politico-mistice sofisticate, ci circ ieftin, impus înalților prelați, probabil, de vreun director de imagine lipsit de gust, dar zelos, spre onorarea unui populism și mai ieftin. Si inutil, căci nici nu umilește, nici nu onorează pe nimeni mai mult decît au umilit sau au onorat alte scamatorii de acest fel. Se vede că înalții prelați fac eforturi vizibile în timpul spectacolului cu saltimbanci să nu strîmbe din nas la atîta prost gust. 

Desigur că asemenea atitudini dau apă la moară exclusiv la comentarii critice, dintre care multe își păstrează maturitatea.
Citez de pe grupul FB ”Preoți Slujitori”: ”Probabil sunt noile "epitrahile", pentru "noile situații"... de circ... din Franța, unde Biserica Catolică elimină cuvintele "MAMA" și "TATA" de pe certificatele de botez pentru a se adapta "situațiilor noi". Facem haz de necaz, dar este un circ duhovnicesc pe care unii dintre mai marii Bisericii Catolice țin să-l susțină cu fiecare ocazie pentru a fi în pas cu lumea. Dureros pentru credincioși și pentru mulți dintre preoții lor, care sunt foarte implicați în societate și cu mult bun simț!” (23 ianuarie 2020).

Niciun comentariu: