Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

marți, 30 iunie 2020

”Pepe și Fifi” (1994) - joi 2 iulie la Dalles online



Dramă socială, film de actualitate (1994). Regia: Dan Pița, scenariul: Dan Pița, Ioana Eliad. Imaginea: Dan Alexandru. Muzica: Adrian Enescu. Montajul: Cristina Ionescu. Decoruri: Georgeta Solomon, Nicolae Dragan. Cu: Cristian Iacob (Pepe), Irina Movilă (Fifi), Mihai Călin (invalidul), Emil Hostină, Damian Crâșmaru, Costel Constantin, George Ivașcu, Bogdan Uritescu. Pepe și Fifi sunt doi frați de condiție modestă, care încearcă să acceadă pe căi ilicite în societatea României postcomuniste. Pepe prin box, sub îndrumarea prientenului invalid, Carol, iar Fifi prin prostituție. Destinele lor sunt frânte de valurile de noroi social de care încearcă, cu naivitate, să profite. Pelicula face parte din axa filmografică a lui Dan Pița în care metafizicul cedează loc actualității sociale și observației realiste. Coordonata simbolic-meditativă este susținută discret, în primul rând de muzică (de primă mână, ca de obicei, partitura originală a lui Adrian Enescu), de plastica inedită a câtorva cadre, de discrusul cvasiprofetic din prolog, precum și de leitmotivul invalidului în cărucior - tristă imagine-simbol a României în tranziție. 


Filmul este prezentat cu acordul maestrului Dan Pița în cadrul dublului modul de curs ”Regizori români între două milenii: Dan Pița și Nicolae Mărgineanu”, pe care îl susțin din octombrie 2019 la Universitatea Ioan Dalles.
Filmul poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZdUgur2p9eE

Vă puteți exprima interesul pentru film și posta comentarii pe pagina FB a evenimentului: https://www.facebook.com/events/679087119484320/.

Niciun comentariu: