Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

miercuri, 8 ianuarie 2020

Balada soldatului - joi 9 ianuarie 2020 la Universitatea I.Dalles



De la ora 18.

Balada soldatului, regia Grigori Ciuhrai, scenariul: Valentin Ejov, Grigori Ciuhrai. Mosfilm, 1959, 89 min., dramă de dragoste și război. 
Cu: Vladimir Ivașkov, Janna Prohorenko, Antonina Maksimova, Nikolai Kriucikov.

URSS, 1942. In timpul unei bătălii din Cel de-al doilea Razboi Mondial, tînărul soldat Alioșa Skvorțov reușește să doboare două tancuri inamice și este propus de comandamentul militar pentru decorare, dar Alioșa preferă să ceară o permisie acasă, ca să își vadă mama. Filmul urmărește drumul către casă al soldatului în timpul permisiei de doar șase zile, prilej de întîlniri cu oameni diverși, amprentați de război, și de tot atîtea experiențe de viață. Alioșa ajută un invalid de război disperat să își recăștige fericirea conjugală și o întîlnește pe tînăra Șura, cu care înfiripă o timidă poveste de dragoste. Din pricina pierderii unui tren și a întreruperii căii ferate, bombardate de nemți, soldatului nu îi mai rămîn doar cîteva minute pentru întrevederea cu mama, timp în care tînărul nu apucă decît să o îmbrățișeze și să îi promită că se va întoarce... 

Premiul Special, Premiul pentru cel mai bun film de tineret și Premiul pentru „înaltul umanism și calități artistice excepționale” la Cannes, 1960; Premiile Golden Gate pentru cel mai bun film și Golden Gate pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la San Francisco, 1960; Premiul BAFTA, 1961; Premiul David di Donatello, 1960; nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu original, 1962; multe premii naționale.

Bilete pe https://www.dalles.ro/

Niciun comentariu: