Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

joi, 23 ianuarie 2020

Dezbaterea despre cartea electronica de identitate, Ministerul Afacerilor Interne, 21 Ianuarie 2020

Reportaj


Sursa: internet
O discutie de peste 8 ore (de la 10 la 18 și ceva), în care societatea civilă s-a prezentat mult mai bine, cu alocuțiuni bine pregătite și la obiect, decît oficialitățile de resort. După o pledoarie a organizatorilor în privința ”necesității obiective” a buletinelor electronice biometrice, destul de diluată în conținut, dezbaterea a continuat cu alocuțiunile celor peste 40 de participanți, cele mai multe, bine documentate, asupra problemei în cauza.
Din păcate, toate aceste invitații ale societătii civile opozante față de digitalizarea forțată a populației la o dezbatere pe puncte și la obiect s-au lovit de pasivismul tacit al oficialilor, ale căror replici erau cel mai adesea evazive, repetitive sau chiar pe alături, evitînd răspunsurile la întrebările incomode. Si trebuie să recunoaștem că cele mai multe întrebări pe tema în cauză sînt teribil de incomode, iar participanții din partea societății civile erau pregătiți să le pună!

Chiar dacă cei mai mulți participanți s-au declarat împotriva noilor acte de identitate, arătînd pericolele sociale, de securitate informațională și de sănătate care pot fi cauzate de acestea, au existat și voci - reprezentanți ai mediilor de afaceri și ai industriei software - care au susținut Ordonanța guvernamentală. Aceștia păreau direct interesati economic în implementarea noilor buletine, părînd  convinși că progresele economice ale țărilor dezvoltate s-ar fi datorat digitalizării poporului, iar nu eficientizării lanțurilor de producție și a optimizării relației între beneficiar și consumator. Ce himeră! Totuși, cu aceștia din urmă ministerialii au angajat discuții cordiale și entuziaste, negîndu-și de facto promisiunea de a lua în calcul avertismentele societății civile conservatoare, pe care tocmai o audiaseră. Dar, se pare, de formă.

Nu e prima dată cînd dialogul societății civile cu oficialii unui minister, pe tema unui proiect de Ordonanță de urgență de mare impact social (precum dezbaterea publica din astă toamnă de la Ministerul Comunicațiilor despre implementarea tehnologiilor de comunicare de foarte înaltă frecvență), dă senzația de dialog al surzilor. Cam asta și a fost, un haos dialogal de peste 8 ore, din care fiecare a plecat cu ceea ce venise de-acasă. Haos care ar fi putut fi evitat dacă organizatorii ar fi respectat cel puțin lista înscrierii la cuvînt a vorbitorilor și dacă ar fi luat aminte constructiv la conținutul intervențiilor critice ale acestora.

M.A.I. a postat un montaj de 5 ore și ceva al dezbaterii de peste 8 ore (așa-numita minută), din care încă nu știm ce s-a tăiat. 

Presa tabloidală prezentă la dezbatere (Libertatea, Digi24) a livrat o imagine ușor partizană, pro-ministerială, evitînd să comenteze discuțiile tehnice (pentru care nu părea pregătită) și alegînd, ca element considerat de picanterie, intervențiile (mult mai puține) pe teme religioase ale unei părți a publicului, așadar, decupînd fragmente de alocuțiuni care, în opinia jurnaliștilor acreditați, ar fi favorizat oficialitățile și ar fi dezavantajat opozanții noilor buletine. La o lectură mai atentă a reportajului din Libertatea (destul de amplu și minuțios) semnat de Cristina Radu, precum și a pastilei informative (grosiere, mult prea manipulatoare și anonime, pe de-asupra) produse de Digi24, se poate deduce, însă, contrariul. Argumentele religioase ale vorbitorilor au fost, în general, corecte și de bun simț, singurul lor motiv de neavenire fiind acela că depășeau capacitatea de înțelegere a celor cărora le erau adresate. 
Preferința presei taboidale de a prezenta societatea civila conservatoare drept anacronică și catastrofistă e decodată atît de maniera alegerii citatelor publicului, dar în primul rînd de selecția video, respectiv fotografică operată, in care publicul opozant se încearcă a fi prezentat ca o adunătură de femei îmbrobodite și bărbați cu cruci mari și bărbi dezlînate, adică de fanatici religioși. Astfel, puținii creștini îmbrăcați tradiționalist, prezenți la dezbatere, au avut parte din partea presei de cele mai multe fotoportrete. Totuși, sarcina aceasta a presei main-stream, de discreditare a societății civile creștine, este mult mai greu de îndeplinit la o dezbatere de idei, ca aceasta, decît la un reportaj de hram de pe Dealul Mitropoliei. 

Evident, participanti ortodocși au fost mult mai mulți, dar majoritatea au invocat în pledoariile lor anti-acte cu cip - cum era și firesc - argumente laice - științifice, de drepturi cetătenești, principii constituționale, de administrație publică și de filosofie a dreptului, mai ales legate de sensul apartenentei României, ca stat cu drepturi depline, la Uniunea Europeană. Puține din acestea au fost înțelese de oficiali, care nu păreau deloc pregătiți (nici ca formație, nici ca experiență, nici ca intenâionalitate) pentru un asemenea dialog, ci păreau motivați doar de obligația de serviciu de ”a înștiința boborul” (acesta era tonul lor) asupra unei legi care oricum se va adopta, iar nu de a purta un real dialog constructiv, real democratic, cu niște cetățeni informați și responsabili, de ca și cum fișa postului nu le-ar fi cerut-o.  Sau nu le-o cere? 

Printre participanți: Asociația pentru Libertatea Romanilor, Asociația Pro Consumatori, Campania pentru viata în Romania, Asociația Noua Dreaptă, Patronatul Industriei Software, Coaliția pentru Dezvoltarea Romaniei, monahi, preoți și laici creștini ortodocși (autodeclarati ca atare), alți susținători ai drepturilor omului din Romania.


Materiale conexe: http://asociatialibertatearomanilor.ro/memoriu-privind-noile-acte-de-identitate/?fbclid=IwAR2WlfxL5isJNEtSBOe3F5an7c5s19Oj34d5MhFrRbBSn3-npU5lckTWgs4

https://www.apti.ro/planuri-ue-carti-identitate-biomentrice-amprente?fbclid=IwAR3obhrgG_3etejdVBhFxTA4bGUFZlZFffTf8-Kfc-_L6y7bc2okokTx4N8

https://estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com/2020/01/18/asociatia-pentru-libertatea-romanilor-si-inca-18-ong-uri-solicita-intr-un-memoriu-trimis-catre-m-a-i-sa-se-pastreze-formatul-actual-de-carte-de-identitate-simpla-pentru-cetatenii-care-vor-sa-opteze-pe/?fbclid=IwAR0XVkqbq_P9tvLH1OLG-_aOhMHusRlOyM0K47PZDGUcQL9XbAjTYNprajY

https://estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com/2020/01/22/dezbatere-publica-din-data-de-21-01-2020-pe-tema-actelor-de-identitate-ce-se-vor-introduce-din-august-2021/?fbclid=IwAR1YEhWBuzcvwHApgtHuQJpbVVFYooWf9k9IDBtSgGfdxMC0SP2kP0Kejtc

Niciun comentariu: