Să ne rugăm pentru prietenia și buna înțelegere a popoarelor ortodoxe, pentru unitatea creștinilor și pentru deschiderea lumii către Hristos-Logosul dumnezeiesc!

miercuri, 1 iunie 2011

Tarkovski şi Sokurov în festivaluri

Între 23 şi 29 mai s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film “Oglinda” (KinoZerkalo), închinat lui Andrei Tarkovski. Găzduit simultan de şase oraşe din regiunea natală a regizorului, Ivanovo (Rusia), evenimentul îşi propune reabilitarea filmului de autor şi susţinerea continuatorilor lui Tarkovski. Pe lângă o secţiune competitivă de lung-metraj şi secţiuni paralele de producţii recente autohtone şi internaţionale, documentare şi filme de animaţie, programul festivalului cuprinde şi o retrospectivă a peliculelor celor mai îndrăgite de Tarkovski, de la Atalanta şi Pământ, la Povestirile lunei palide de după ploaie şi Patimile Ioanei d’Arc. Directorul onorific al evenimentului este actriţa Inna Ciurikova.
Situl oficial al festivalului

Mai spre nord-vest, marele maestru al cinematografului transcedental, Aleksandr Sokurov, va deschide o Şcoală de cinema pentru 200 de tineri cineaşti amatori în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Sankt-Petersburg (10-15 iulie). Punctul forte al Festivalului va fi proiecţia în premierã în Rusia a peliculei de 13 ore al lui Sokurov Retrospectiva Leningradului, prezentatã extrem de rar în circuitul internaţional. Secţiunile competitive principale, coordonate de andrei Plahov, sunt dedicate premierelor, respectiv celor mai bune filme premiate din anul trecut şi opt secţiuni necompetitive, precum şi o masã rotundã despre schimbãrile de limbaj şi tehnicã a povestirii produse dupã 11 septembrie 2001, intitulatã "Lumea filmului de dupã catastrofã".
Situl forumului de film

Niciun comentariu: